Met je baby naar de postnatale yoga, hoe dan?

2024/05/19
Deel dit op

Geschreven door doula Lien, vanuit haar eigenlijk persoonlijke ervaring. 

Ik zie je al denken, hoe moet dat in godsnaam?! Met je verse baby de deur uitkomen en op een vast tijdstip ergens geraken… Mission impossible! Althans, zo voelde dat voor mij wanneer ik me 3 jaar geleden voor het eerst inschreef voor een reeks postnatale yoga.

 

Ik wist dat ik het nodig had, maar dat praktisch geregeld krijgen voelde next level.

Ik had mijn kleuter op het zomerkamp afzetten (dus daar ook al op tijd zijn) en dan zien dat ik tussen voedingen, vuile pampers, (onderbroken) dutjes door, op tijd in de yoga stond. Ik herinner mij nog mijn eeuwige twijfel over hoe ik daar moest geraken. Met de fietskar, de buggy of met de draagzak… Het was toch eventjes wandelen dus dat had ik in te calculeren, maar dan kon de baby onderweg een dutje doen.

Hij sliep goed in de draagzak, maar als hij dan nog steeds sliep als ik daar zou toekomen dan kon ik de oefeningen niet meedoen… En als ik met de buggy ging dan werd hij vaak wakker eens die stilstond. Met de fietskar kon ik hem er niet slapend uithalen, maar dat was wel sneller voor moest ik aan de late kant zijn. Zo ging dat maar door in mijn hoofd. Maar toen ik daar dan eindelijk arriveerde voelde het alsof ik al die zorgen achter mij kon laten.

Elke les startte met een cirkel waarin we deelden hoe het met ons ging. En we gaven elkaar toestemming om gewoon te mogen zijn, en de rush achter ons te laten. Had een van de baby’s het eens lastig dan was dat helemaal oké, net zoals de emoties van ons als mama’s. Ik leerde zo meer in het hier en nu komen.

Verbinden met mijn ademhaling en plezier maken met mijn baby. Ik leerde hoe ik mijn lichaam opnieuw kon laten bewegen op een fijne manier, na 9 maanden zwangerschap en pijn in mijn bekken. Het gaf me meer vertrouwen en ook concrete tips rond bijvoorbeeld hoe ik mijn baby kon opheffen en dragen. De lessenreeks postnatale yoga zijn fysieke oefeningen om zorg te dragen voor je lichaam en te herstellen. Dat samen met je baby  doen maakt dat die band versterkt wordt. Maar het is ook zoveel meer dan dat. Het is een moment om naast al het ‘zorgen voor anderen’, ook jezelf te laten dragen als mama en als vrouw. 

 

Wens je ook de meerwaarde van die postnatale yoga te ervaren, je gedragen te voelen of te verbinden met andere prille moeders,... Op regelmatige basis start er een nieuwe reeks postnatale yoga in Oostende. 

 

 

Een vraag over dit verhaal?

Voelt dit verhaal voor jou herkenbaar, heb je vragen omtrent dit onderwerp of wens je graag meer info. We staan graag voor je klaar.